LESBRIEF-VOOR-LEERLINGEN

VRIJHEID VAN REIZEN - PO

 
Ondersteuning bij de Lesbrief-voor-Leerlingen over Vrijheid van Reizen!
Hier vind je allerlei links die bij deze les horen,
zoals plaatjes, informatiebronnen, nieuwsberichten en meer.

  • Maar wat betekent het eigenlijk?
  1. Eenieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat.
  2. Eenieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, te verlaten en naar zijn land terug te keren.
    Zie Vrijheid van bewegen.

Van Friesland tot Frankrijk en van Portugal tot Paraguay. Wij Nederlanders komen overal, zeker in de zomer zijn we gek op reizen. Sta je er wel eens bij stil dat je met je Nederlandse paspoort zorgeloos naar meer dan 180 bestemmingen kan gaan? Hoe anders is het voor andere wereldburgers.

Reclamefilmpje van het humanistisch verbond.

De vrijheid om te reizen, ook vrijheid van verkeer of vrijheid van beweging, is een universeel mensenrecht.

  • Plaatje bij het praatje

Op vakantie gaan is niet voor alle Nederlanders weggelegd. Meer dan de helft van de mensen gaan niet op vakantie omdat ze het te duur vinden.

  • Vluchtelingen

Waar komen de vluchtelingen in ons land vandaan? Hoe is het voor gevluchte kinderen om hier te zijn? En wat vinden Nederlandse kinderen van de vluchtelingen in ons land? Je ziet het allemaal in een speciale uitzending van het Jeugdjournaal over vluchtelingen.

Per jaar vragen duizenden mensen uit de hele wereld asiel aan in Nederland. Alleen als je een vluchteling bent, heb je recht op een verblijfsvergunning. Maar wanneer ben je nou een vluchteling en wat gebeurt er als je als vluchteling in Nederland asiel aanvraagt?

De grens tussen Griekenland en Macedonië is al een tijdje dicht. Duizenden vluchtelingen zitten daarom vast in het vluchtelingenkamp Idomeni. Mensen slapen daar in tenten en hebben ook in de winter in de kou geslapen bij de grens. Ze komen voornamelijk uit Syrië, waar het al jaren oorlog is. Ze vluchtten via Turkije naar Griekenland. Vandaaruit willen ze verder Europa in, maar de Macedonische regering heeft de grens gesloten en grote hekken met prikkeldraad geplaatst. Er zit niets anders op dan wachten…

De rechten voor kindervluchtelingen zijn opgenomen in het overzicht van de kinderrechten.

  • EU

In 1952 ging de Europese samenwerking van start. Waarom besloten de Europese landen samen te gaan werken? Zie het ontstaan van de EU.

Veel mensen uit arme landen willen graag naar de Europese Unie. Om werk te vinden en om geld te verdienen. Maar niet iedereen mag zomaar komen werken in de EU. Er moet ook nog werk overblijven voor de Europeanen. Daarom worden veel vluchtelingen gepakt en teruggebracht naar hun eigen land.Tegen hun zin, want ze weten zeker dat ze het in Europa beter zouden hebben dan thuis.

  • Reizen in tijden van oorlog

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur en kwam er een eind aan de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland. Duitsland was weer één en Berlijn was weer een vrije stad.

De opa van Emil groeide op in Oost-Duitsland maar vluchtte zodra hij kon naar het vrije Westen. Het oosten en het westen van het land en van de stad Berlijn werden van elkaar gescheiden door een muur die in 1989 werd afgebroken. Hoe was het om op te groeien met de Berlijnse muur en geen vrijheid te kennen?

In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en Nederland was neutraal. Toch waren we als buurland van de strijdende partijen wel betrokken bij de oorlog. Zo was er in Zuid Nederland de door de Duitsers aangelegde dodendraad: een hekwerk waar 2000 volt spanning op stond. Het dodelijke hekwerk moest vluchtelingen en smokkelaars die naar het neutrale Nederland willen vluchten, tegenhouden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten veel Joden onderduiken om aan vervolging te ontkomen. Betty was joods en jong in de oorlog . Haar ouders hadden een onderduikadres voor haar geregeld. Maria moest ook onderduiken, niet omdat zij joods was, maar omdat haar vader niet wilde meewerken met de Duitsers.

  • Vakantie

In de zomervakantie gaan veel mensen op vakantie. Een kwart viert het in eigen land, maar de meeste mensen gaan toch de grens over voor een paar weken vakantie in het buitenland. Onze favoriete landen zijn Duitsland, Frankrijk en Spanje. Vaak nemen we dan de tent of caravan mee om te kamperen. Maar wat vinden deze landen eigenlijk van de Nederlandse kampeerders? En zijn er verschillen tussen de Nederlanders, Duitsers, Spanjaarden en Fransen?

Elk jaar komen miljoenen toeristen uit het buitenland vakantie vieren in Nederland. Soms zijn ze maar één dag in Nederland. Wat doen ze op zo’n dag en wat vinden ze leuk aan Nederland?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers die naar Turkije gaan voor uitingen die op sociale media zijn gedaan en die in Turkije strafbaar zijn.

  • Reizen naar de ruimte

De ruimte is geen fijne plek voor mensen: er is geen lucht en het kan er heel heet en koud worden. Toch zijn we ontzettende nieuwsgierig naar de ruimte. Daarom is André Kuipers ook astronaut geworden.

  • Actualiteit

Muur Mexico-Amerika

In Amerika waren in 2019 sommige musea, dierentuinen en natuurparken weken dicht. En dat kwam allemaal door een flinke ruzie tussen president Donald Trump en andere politici. De ruzie ging over een muur. De Amerikaanse president Trump riep de noodtoestand uit in het grensgebied bij Mexico. Dat is een speciale regel waarbij de president meer macht krijgt om zelf geld uit te geven. Hij wilde het geld gebruiken om een muur te bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Een kunstenaar heeft op de grens van Mexico en de Verenigde Staten 3 roze wipwappen geplaatst. De bedenker van de wipwappen wilde zo de problemen bij de grens onder de aandacht brengen.

  • Kinderpardon

Een klein beetje hoop voor asielkinderen in Nederland die wachten op een verblijfsvergunning. De partijen CDA en D66 wilden dat het Kinderpardon minder streng wordt.

Goed nieuws voor veel asielzoekerskinderen die hier al jaren woonden: ze mogen hier waarschijnlijk blijven. Politici hebben meer dan een week gediscussieerd en geruzied, maar de regeringspartijen zijn het toch eens geworden over het kinderpardon.

  • Reizen naar de ruimte

Wil jij een reisje maken naar de ruimte? Binnenkort kan dat! Ruimtevaartorganisatie NASA gaat ruimtereizen organiseren naar het ruimtestation ISS. Vanaf volgend jaar kunnen toeristen twee keer in het jaar een bezoekje plannen. Die toeristen mogen dan maximaal 30 dagen in het ruimtestation blijven.

  • Wereldreis

Ouders en kinderen kiezen er steeds vaker voor om op wereldreis te gaan. Ze gaan dan een jaar lang niet naar school, slapen nooit in hun eigen bed en laten al hun vrienden en vriendinnen achter.

  • Reizen in het buitenland

Vrouwen in Saudi-Arabië hebben geen toestemming van een man meer nodig om het land uit te reizen. Lange tijd was die toestemming wel nodig. Dat die regel nu is afgeschaft, is dus best bijzonder.

Het openbaar vervoer in Luxemburg wordt waarschijnlijk gratis. Dat wil de premier van het land.

  • Milieu

Vliegen is niet goed voor de aarde, dat wist je misschien al wel. Uit nieuw onderzoek blijkt dat reizen met het vliegtuig voor de grootste schade aan het milieu zorgt.

  • Vluchtelingen

Je ziet het vaak in het nieuws: vluchtelingen die in kleine bootjes een gevaarlijke tocht maken of mensen die vastzitten in overvolle vluchtelingenkampen. 164 landen hebben afspraken gemaakt hoe ze het beste met dit soort situaties om kunnen gaan.

We hebben echt een serieus probleem in Europa”, zei Rutte voorafgaand aan een Europese top in Brussel die in het teken stond van migratie.

Bijna drie op de tien Nederlanders vinden dat de grenzen voor immigranten dicht moeten. Dat kwam naar voren uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS. Van de ondervraagden is 28 procent het eens met de stelling dat het kabinet de grenzen moet sluiten voor elke vorm van immigratie, ook voor arbeidsmigranten uit andere Europese landen. 52 procent vindt dat de grenzen niet dicht moeten. De rest had geen mening.

  • Verboden gebied

YouTubers Govert Sweep en Ties Granzier werden aangehouden bij de Amerikaanse legerbasis Area 51. Bij dat terrein staan waarschuwingsborden dat niemand naar binnen mag. Toch probeerden Govert en Ties binnen te komen.

Stellingen

  • In steeds meer landen worden de grenzen gesloten voor vluchtelingen. Ook in Nederland wordt daarover gesproken. Lees de informatie in de bronnen er maar eens op na.
    Stelling 1: Nederland moet zijn grenzen sluiten voor migranten.
  • De techniek maakt het mogelijk, reizen naar de ruimte. Maar is het nodig, en wel zo goed voor het milieu?
    Stelling 2: Reizen naar de ruimte zouden verboden moeten worden.
  • Niet iedereen kan elk jaar op vakantie. In de meeste gevallen komt dat doordat het te duur is.
    Stelling 3: Iedereen in Nederland heeft recht op vakantie, als er te weinig geld is dan moet de overheid dat betalen.