LESBRIEF-VOOR-LEERLINGEN

VRIJHEID VAN POLITIEK - PO

 
Ondersteuning bij de Lesbrief-voor-Leerlingen over Vrijheid van Politiek!
Hier vind je allerlei links die bij deze les horen,
zoals plaatjes, informatiebronnen, nieuwsberichten en meer.

 

  • Maar wat betekent het eigenlijk?
    Een democratie heeft acht kenmerken. Zo worden er eerlijke en vrije verkiezingen gehouden. Er zijn drie gescheiden machten die elkaar controleren. Verder worden alle burgers gelijk behandeld en is er vrijheid van meningsuiting. Dit staat beschreven in de grondwet
  • Verkiezingen
    In Nederland mag je vanaf je achttiende regelmatig naar de stembus. Je vult je stem met een rood potlood in op je stembiljet. Er zijn allerlei regels om ervoor te zorgen dat verkiezingen eerlijk verlopen. Verslaggever Bobby laat het zien op een stembureau

Nederland is een democratie. Elke vier jaar kiezen we zelf welke politici het land mogen regeren. Hoe gaan die verkiezingen in hun werk? Pepijn zoekt uit hoe het zit met stembussen, rode potloden en zetels

Er is in Nederland een aantal politieke partijen. Een politieke partij is een groep mensen die dezelfde ideeën hebben. 

Hoe richt ik een politieke partij op? Iedereen kan een politieke partij beginnen. Hiervoor hoeft je niet de Nederlandse nationaliteit te hebben en is er geen leeftijdsgrens. 

Nederland is met 77,9 procent aan gemiddeld opkomstpercentage een middenmoter en staat daarmee op plaats negen van de 27 EU-landen. 

  • Plaatje bij het praatje
    Autoritair regime (burgers hebben niets te vertellen in de politiek, eenpartijstelsel, dictatuur). Hybride regime (mengvorm tussen autoritair regime en onvolledige democratie). Onvolledige democratie (vrije en eerlijke verkiezingen en basis burgerrechten, maar aantal zaken zijn niet goed geregeld, bijvoorbeeld persvrijheid). Volledige democratie (vrije en eerlijke verkiezingen, alle burgerrechten worden gerespecteerd).  Democratie Index.
  • Democratie <-> dictatuur
    China is een communistisch land. Dat betekent dat er maar 1 partij is die bepaalt wat er in het land moet gebeuren. 

In West-Europa vinden we het heel normaal dat het volk mag stemmen en wordt betrokken bij besluitvorming. Maar er zijn landen met leiders die geen tegenspraak dulden: dictaturen

  • In het nieuws
    Politici maken zich zorgen over bedreigingen die Thierry Baudet heeft gekregen. Hij is de leider van de politieke partij Forum voor Democratie. Die partij kreeg veel stemmen bij de verkiezingen. 

Het is elke keer weer een traditie: een dag voor de echte Tweede Kamer-verkiezingen mogen kinderen laten weten wat hun favoriete partij is

In 2019 stond in de troonrede het volgende: “Om de stem van jongeren luider te laten klinken, komt er een jongerenparlement.” Simon Putman uit Lichtenvoorde is een van de dertien ambassadeurs die betrokken is bij de opzet van een jongerenparlement. Dat moest er op 1 januari 2020 zijn: een heus parlement met 100 parlementariërs tussen de 15 en 25 jaar. 

Gebruikers van Twitter, Facebook en andere sociale media in Turkije hebben geen toegang meer tot hun accounts. Een rechtbank in Ankara heeft de toegang laten blokkeren

Turkije gaat ook op het internet censureren. De regering van president Erdogan voerde een wet door die bepaalsw dat voor het plaatsen van online-video’s een vergunning nodig is. 

Wie wel eens een bezoekje heeft gebracht aan China weet uit eigen ervaring dat Facebook officieel verboden is in het Aziatische land. Maar waarom is dat eigenlijk zo? 

Ze mogen er niet eens op Facebook, maar toch gebruiken miljoenen Chinezen Facebook en Twitter, blijkt uit een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd door onderzoeksbureau GlobalWebIndex. 

Bij de presidentsverkiezingen in Rusland staat de uitslag vast. Vladimir Poetin kan zonder twijfel aan zijn volgende termijn beginnen. De steun voor de zittende president is groot, maar hij is dan ook de enige die alle ruimte kreeg om campagne te voeren

Facebook neemt maatregelen om te voorkomen dat zelfmoorden en misdrijven te zien zijn in livevideo’s op Facebook. Dat kondigde CEO Mark Zuckerberg enige tijd geleden aan. 

Stellingen

  • In Nederland gaan lang niet alle mensen die mogen stemmen tijdens de verkiezingen dat ook echt doen. Er gaan zelfs minder mensen stemmen dan in andere Europese landen. (zie bron over opkomstpercentage verkiezingen in Europa)
    Stelling 1: Stemmen in Nederland moet verplicht worden.
    Stelling 2: Op Nederlandse scholen moet verplicht les worden gegeven over politiek, met onder andere een bezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag.
  • Via Facebook en Twitter worden niet alleen leuke berichtjes of filmpjes verspreid. Kijk maar eens naar het bericht over de maatregelen die Facebook neemt (categorie In het nieuws).
    Stelling 3: De Nederlandse overheid moet beter controleren wat er op sociale media wordt gezet.