LESBRIEF-VOOR-LEERLINGEN

VRIJHEID VAN ONDERWIJS - PO

 
Ondersteuning bij de Lesbrief-voor-Leerlingen over Vrijheid van Onderwijs!
Hier vind je allerlei links die bij deze les horen,
zoals plaatjes, informatiebronnen, nieuwsberichten en meer.

  • Maar wat betekent het eigenlijk?

Onderwijsvrijheid, een moeilijk begrip? Met dit filmpje maken we binnen twee minuten duidelijk waar het voor staat! 

Zondag met Lubach is een satirisch programma. Het probeert via satire en humor het nieuws te becommentariëren. Daarom vallen het standpunt wat Lubach in de uitzending inneemt misschien niet samen met zijn persoonlijke mening. Tegelijk vatten mensen zijn statements vaak wél als zodanig op. Uit reacties op internet valt op te maken dat veel mensen hun instemming betuigen met het in de uitzending bedachte standpunt

 

  • In het nieuws
    De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat over het grondwetsartikel over de vrijheid van onderwijs. PvdA-leider Asscher kreeg brede steun voor zijn verzoek tot een debat. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat er ook iets aan het artikel zal veranderen. Het onderwerp komt op de agenda van de Kamer. 

 

Scholen moeten stoppen met een proef met flexibele lestijden. Dat heeft de minister van Onderwijs bepaald. Hij vindt het beter als scholen een normaal rooster hebben. 

De christelijke scholen in Ede die weigerden een Burmees asielzoekerskind toe te laten, stonden in hun recht. Dat zegt hoogleraar onderwijsrecht Dick Mentink. De openbare scholen hadden hetzelfde mogen doen. 

Staat de vrijheid van onderwijs onder druk? Zo heet wordt de soep niet gegeten, lijkt het. Wat roepen politici en wat doen ze in de praktijk? 

  • Plaatje bij het praatje
    Basisscholen en de-nominatie.
  • Achtergrond buitenland/oorlog
    Eén van de belangrijkste kinderrechten is het recht op onderwijs. Nienke gaat op bezoek in Guatemala. Bijna de helft van de kinderen maakt de basisschool daar niet af. Hoe komt dat? 

 

 

In Afrika is naar school gaan niet vanzelfsprekend. In sommige landen is er oorlog, waardoor kinderen niet naar school kunnen. Dankzij School in a box (School in een kist) kunnen kinderen in deze landen toch leren. 

In mei 1940 begint de Tweede Wereldoorlog ook in Nederland. De Duitsers worden de baas in ons land. Ondanks de bezetting gaat iedereen weer aan het werk en gaan de kinderen gewoon naar school in de oorlog, maar de school is wel veranderd. Kinderen krijgen Duitse les en soms worden juffen of meesters vervangen omdat ze niet pro-Duits genoeg zijn. Betty en Maria vertellen hoe dat was in Nederland en Joop vertelt over zijn schooltijd in Nederlands-Indië. 

Kenia is misschien wel het armste land op aarde. De klaslokalen zijn overvol en de leermiddelen primitief. Beter onderwijs kan het land tot ontwikkeling brengen

  • Thuisonderwijs
    Je zoon of dochter niet naar school brengen, maar zélf onderwijzen. Steeds meer ouders kiezen voor thuisonderwijs, omdat er volgens hen geen school is die recht doet aan hun godsdienst of levensbeschouwing. Geen goed idee, vindt staatssecretaris Dekker van onderwijs. 

Kinderen in het midden van het land gaan vandaag voor het eerst weer naar school, Fleur (13) niet. Fleur krijgt thuisonderwijs. Nooit te laat voor de schoolbel, maar ook niet gezellig kletsen met leeftijdsgenootjes in de pauze. Fleur gaat al een jaar niet naar school. Niet omdat ze dat wil, maar omdat het niet anders kan. 

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om met hun kinderen op wereldreis te gaan. Via de Wereldschool, een instituut voor Nederlands onderwijs in het buitenland, zijn er op dit moment zo’n duizend kinderen die onderwijs op afstand volgen. 

  • Zeilmeisje Laura
    Laura Dekker (Whangarei, Nieuw-Zeeland, 20 september 1995) is een Nederlandse solozeilster en de jongste zeiler die solo rond de wereld zeilde. Zij maakte in 2009 het plan bekend om als jongste ooit de wereld rond te zeilen. Verschillende Nederlandse instanties verzetten zich echter tegen dit plan. Op 21 januari 2012 bereikte ze op een leeftijd van 16 jaar, 4 maanden en 1 dag, na een reis van 27.000 zeemijlen, de haven van het eiland Sint Maarten.

Het plan van Dekker om een solozeiltocht om de wereld te gaan maken werd niet verboden door haar ouders. De leerplichtambtenaar van haar woonplaats Wijk bij Duurstede tekende bezwaar aan en maakte melding van de zaak bij Bureau Jeugdzorg.

De 15-jarige zeilster Laura Dekker is gestopt met school. Ze heeft het te druk met zeilen, liet ze weten aan het NOS Jeugdjournaal. 

Het duurde een jaar en een dag, maar Laura Dekker (16) heeft in die tijd wel mooi haar soloreis om de aarde voltooid. Ze kwam aan op Sint-Maarten. 

Laura Dekker is een dag na het besluit van de rechter dolgelukkig dat ze solo de wereld rond mag. Ze is van plan binnen twee weken te vertrekken. Interview met Laura.

Op open zee valt veel te leren, zo blijkt uit het blog van solozeilster Laura Dekker (15). Over haaien, wondverzorging, de bereiding van rijst volgens Vanuatuaans recept. Maar ligt het wereldberoemde zeilmeisje ook op schema met haar schoolwerk? 

  • Leerplicht
    Voor leerlingen geldt een volledige leerplicht vanaf vijfjarige leeftijd tot en met het schooljaar waarin leerlingen 16 jaar oud worden. Voor leerlingen zonder startkwalificatie geldt een leerplicht tot 18 jaar. Dit heet de kwalificatieplicht. Jongeren zonder startkwalificatie worden tot hun 23e jaar gestimuleerd om alsnog een diploma te halen. 

 

Een eeuw geleden gingen veel kinderen niet naar school, maar werkten in fabrieken en op het land. Onderwijs werd steeds belangrijker om de nieuwe machines in fabrieken en bedrijven te kunnen bedienen. In 1901 komt er leerplicht – de Slavernij Junior

Stellingen

  • In de meeste gezinnen bepalen de ouders voor een belangrijk deel naar welke school hun kind gaat na de basisschool.
    Stelling 1: Kinderen in groep 8 zouden helemaal zelf mogen kiezen naar welke school (passend bij het advies) ze gaan.
  • Als naar school gaan om wat voor reden dan ook niet gaat, kunnen je ouders je thuisonderwijs geven. Dat mag niet zomaar, er zijn strenge regels voor.
    Stelling 2: Thuisonderwijs is beter dan les op school.
  • In Nederland moet je verplicht naar school tot je 16e. Leerplicht heet dat. Kijk maar eens naar het filmpje van schooltv.
    Stelling 3: Leerplicht tot 16 jaar zou afgeschaft moeten worden.