LESBRIEF-VOOR-LEERLINGEN

VRIJHEID VAN KUNST - PO

 
Ondersteuning bij de Lesbrief-voor-Leerlingen over Vrijheid van Kunst!
Hier vind je allerlei links die bij deze les horen,
zoals plaatjes, informatiebronnen, nieuwsberichten en meer.

 

 • Maar wat betekent het eigenlijk?
  Vrijheid van kunst of kunstvrijheid is een grondrecht in bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In Nederland en België is dit recht niet expliciet in de grondwet opgenomen. 
 • In het nieuws
  Ondanks het feit dat er dus relatief veel vrijheid lijkt te zijn in het theater, treden de autoriteiten van Rusland steeds harder op tegen kritiek. Kritiek op de staat, de president, de kerk – het wordt niet op prijs gesteld. Als die toch wordt geuit op de planken, bestaat de kans dat de geheime dienst FSB of de politie een inval doet en mensen arresteert. 

Cartoonverbod : Geen politieke cartoons meer in de de New York Times

Er zijn veel slachtoffers gevallen bij een aanslag in Parijs op het kantoor van een Frans tijdschrift Charlie Hebdo . Drie gewapende mannen hebben in het rond geschoten. 

Er is discussie over een tekenwedstrijd die is bedacht door Geert Wilders. De politicus vroeg tekenaars over de hele wereld om tekeningen op te sturen over de islam en de profeet Mohammed. Een aantal moslims is daar heel boos over geworden. Een man uit Pakistan heeft in een video gezegd dat hij in Nederland was en Geert Wilders wilde vermoorden. Hij is opgepakt. 

Een grote verrassing voor bezoekers van een kunstveiling. Nadat een schilderij werd verkocht voor meer dan een miljoen euro gebeurde er iets geks. Het schilderij zakte uit de lijst naar beneden en versnipperde zichzelf! 

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer heeft aangifte gedaan van doodsbedreigingen aan het adres van Thierry Baudet. De bedreigingen stonden op sociale media onder een tekening van hem die zaterdag verscheen op Facebook en in NRC. 

De Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het jaar is gewonnen door het cartoonistencollectief Gorilla voor een tekening over het immigratiebeleid van Donald Trump. De tekening toont de letters TRUMP in de vorm van tralies, omklemd door handen. 

 • Discussie over kunst
  Katinka van Bruggen maakte een tas van haar poes. De kat wilde altijd dicht bij haar zijn. 

Het is vast niet het eerste waar je aan denkt bij het Derde Rijk: kunst: Design Museum Den Bosch maakte een overzichtstentoonstelling van het design ofwel de toegepaste kunst van nazi-Duitsland. 

Gedoe rond de piemel van kunstenaar Peter de Koning uit Steenbergen. Niet zijn eigen kleine vriend stond in de belangstelling, maar de grote houten piemel die in zijn voortuin stond. Met daarvoor een bordje met de naam van de plaatselijk wijkagent. De politie haalde het kunstwerk en het bordje weg en nam de kunstenaar mee voor verhoor. 

Pindakaas is geen kunst. Of toch wel? Wim T. Schippers smeerde er de vloer van een museum mee vol en noemde het kunst. 

Tijdens een optreden bij het South by Southwest-festival in Austin donderdagavond liet Lady Gaga de kunstenares Millie Brown een soort groene melk over haar heen kotsen. Lady Gaga noemde het optreden ‘performance art‘ en was enthousiast over het feit dat deze kunstvorm aanzet tot discussie. 

 • Beeldenstorm, vroeger en nu Beeldenstorm.
  Vijfhonderd jaar geleden werd er in de Nederlanden maar één geloof toegestaan. Het katholieke geloof. Totdat Luther met zijn geloofsgenoten daar tegen protesteerden. De protestanten. Die strijd kwam tot een climax tijdens de Beeldenstorm in augustus 1566. De protestanten plunderden en molesteerden katholieke kerken om zo hun eigen richting te kunnen nemen. 

Zo ziet Palmyra eruit sinds IS’ beeldenstorm Het slechte nieuws: er is inderdaad veel kapot. In de Syrische historische stad Palmyra is in amper één jaar meer erfgoed tegen de vlakte gegaan dan in de honderden jaren daarvoor. Het goede nieuws: de schade lijkt niet zo groot als kenners vreesden. 

In 2001 stond de wereld op zijn kop toen de Taliban in Afghanistan een paar enorme, eeuwenoude beelden van Boeddha verwoestten

 • Graffiti
  Met een spuitbus en of dikke kwast kunst maken buiten op een muur of een schutting. Meestal zijn het felle kleuren en grote dikke letters. We noemen dat graffiti

Ondernemers in de binnenstad van Steenbergen zijn het meer dan zat dat er, bij voorkeur in de nachtelijke uren, graffiti op gevels, deuren en rolluiken wordt gespoten. Niet alleen zijn ze van mening dat de gevels van hun winkels worden ontsierd, het schoonmaken kost ze ook nog eens veel geld. 

Graffiti krijgt zijn eigen museum en is daarmee vandalisme-af. 

Een man uit Wales ontdekte vlak voor kerst een kunstwerk op zijn garage. Ian van 55 was daar eerst blij mee, maar inmiddels al lang niet meer. Iedere dag staan ongeveer 1000 mensen bij zijn huis om het kunstwerk te bewonderen.

Stellingen

 • Niet overal mag graffiti gespoten worden, gemeenten hebben meestal plekken afgesproken waar het wel mag. Maar niet iedereen vindt het mooi.
  Stelling 1: Het spuiten van graffiti zou helemaal verboden moeten worden.
 • Politieke cartoons of cartoons over het geloof kunnen kwetsend zijn voor mensen die er anders over denken dan de maker van de cartoon. In de VS is er al een krant die politieke cartoons niet meer publiceert (zie in de bronnen bij het onderdeel In het nieuws).
  Stelling 2: Kranten in Nederland mogen geen kwetsende cartoons meer plaatsen.
 • Er is soms discussie of iets wel of geen kunst is. Kijk maar eens naar de items bij Discussie over kunst. De overheid heeft verschillende potjes met geld om kunstenaars te steunen (subsidie).
  Stelling 3: Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over wat kunst is en wat niet zodat niet zomaar iedereen subsidie kan krijgen.