Ondersteuning bij de Lesbrief-voor-Leerlingen over Vrijheid van Kleding! Hier vind je allerlei links die bij deze les horen, zoals plaatjes, informatiebronnen, nieuwsberichten en meer.
Maar wat betekent het eigenlijk? Informatie over vrijheid en mensenrechten Zie artikel 9 overVrijheid van Kledingkeuze.
Tijdens de oorlog? Gers Pardoel vertelt verhalen over de Tweede Wereldoorlog Hij doet dat aan de hand van een van de honderd bijzondere voorwerpen uit 25 oorlogs- en verzetsmusea in Nederland. Vanaf 3 mei 1942 moeten alle joden van zes jaar en ouder zichtbaar op hun kleding aan de linkerzijde een zogenaamde Jodenster dragen.
Kleding tijdens de bevrijding Ook in de Tweede Wereldoorlog ontstond een nieuwe kledinglijn.
Boerkaverbod
Sinds donderdag 1 augustus 2019 is de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding, ook wel het ‘boerkaverbod‘ genoemd, van kracht. Dit betekent dat je niet meer met kleding die het gezicht volledig bedekt in een openbare ruimte mag zijn. Maar wat houdt het precies in en weigeren instanties je echt de toegang tot een gebouw? Vijf vragen over het ‘boerkaverbod’.
Vanaf vandaag is het verboden om in scholen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer iets te dragen dat het hele gezicht bedekt. Je kunt denken aan motorhelmen en bivakmutsen, maar ook aan kleding die sommige gelovige mensen dragen, bijvoorbeeld een boerka of nikab.
Azza draagt een hoofddoek, maar doet die af wanneer ze naar het voortgezet onderwijs gaat. Zilan is moslim, maar draagt geen hoofddoek. Niza draagt er één sinds ze zeven jaar is. In de studio discussiëren kinderen over de betekenis van de hoofddoek.
Een buschauffeur van Arriva heeft gisteren in Stein (Limburg) een vrouw met een nikab twee keer verzocht haar gezicht vrij te maken of de bus te verlaten. Toen ze dat niet deed en ook niet vertrok, besloot de chauffeur de politie te bellen en niet verder te rijden.
België heeft al 8 jaar boerkaverbod: ‘Ziet ze nergens meer’ Nederland maakt zich op voor een boerkaverbod, België kent dat al acht jaar. De meningen over het Belgische verbod lopen uiteen. Sommigen vinden het overdreven, anderen zien het als een enorm succes.
Een schooluniform maakt alle kinderen gelijk Meubelmaker en leraar Henk van Veldhoven (74) veranderde van standpunt over een verplicht schooluniform.
Ouders van een basisschool in Japan schrokken zich rot. De schooluniformen voor het nieuwe schooljaar kosten 600 euro!
Moeten meer Nederlandse scholen schoolkleding invoeren?, luidde onlangs de vraag van Monic Slingerland, chef van de redactie opinie van Trouw. Lezers die ervaring hebben met het schooluniform zijn er enthousiast over. En het biedt pubers kans om zich te onderscheiden.
Op dit kaartje kan je zien in welke landen van de wereld op de meeste scholen een schooluniform wordt gedragen. Geel is wel een uniform, blauw is geen uniform.
Plaatje bij het praatje In het openbaar vervoer, ziekenhuizen en op scholen is het niet meer geaccepteerd om een boerka te dragen. Nederland is daarmee zeker niet het eerste land dat een boerkaverbod invoert. Ook andere landen deden dat in strenge of iets minder strenge vorm.
Noord-Korea: Noord-Koreaanse burgers horen bij hun kledingkeuze een reeks ongeschreven regels in acht te nemen. Een groep jonge communisten uit de jeugdvleugel van de socialistische partij controleert of de Noord-Koreanen zich wel aan de toegelaten stijlen houden.
Stellingen
In andere landen in Europa is het dragen van een schooluniform op veel scholen verplicht. Engeland is daar een voorbeeld van. Meer informatie vind je in de bronnen. Stelling 1 – Het schooluniform moet ook in Nederland ingevoerd worden.
In Nederland is sinds 1 augustus 2019 een gedeeltelijk boerkaverbod ingesteld. Wat dat precies betekent kan je vinden in de bronnen. Stelling 2 – Het gedeeltelijk boerkaverbod in Nederland is onzin, elke vrouw moet kunnen dragen wat ze wil en wanneer ze dat wil.
Elke zomer verschijnt er wel ergens in de media de discussie over het dragen van een korte broek op het werk door mannen. Er zijn bedrijven die dat verbieden. Stelling 3 – Mannen moeten, net als vrouwen, ook met blote benen naar hun werk kunnen gaan.