LESBRIEF-VOOR-LEERLINGEN

VRIJHEID VAN GENDER - PO

 
Ondersteuning bij de Lesbrief-voor-Leerlingen over Vrijheid van Gender!
Hier vind je allerlei links die bij deze les horen,
zoals plaatjes, informatiebronnen, nieuwsberichten en meer.

  • Wat betekent Gender?

Je wordt geboren als een jongen of een meisje, dat heet sekse. Maar sommige meisjes voelen zich meer jongen of andersom. Dat noem je gender. Zie deze uitleg van SchoolTV.

Met behulp van een astronaut (waarbij je van buiten niet kunt zien wie in het pak zit) wordt uitleg gegeven over de woorden gender, transgender, cisgender, geaardheid, sekse, identiteit en intersekse-conditie. De wereld is minder duidelijk duidelijk verdeeld in roze en blauw als we soms denken.

Homoseksuelen zijn er altijd geweest,  maar hoe we ermee omgaan verschilt per tijd en plaats. 

  • Wat is genderongelijkheid?

Eigenschappen die worden geassocieerd met vrouwen en vrouwelijkheid worden in het algemeen lager gewaardeerd binnen samenlevingen. Dit maakt dat meisjes en vrouwen een lagere sociale status en minder macht hebben dan jongens en mannen. Dit filmpje daarover is in het Engels maar de bijbehorende tekst in het Nederlands. 

Sommige kinderen zijn een jongen, maar voelen zich een meisje. Of andersom. Toch mag je niet zelf weten of je een jongetje of meisje wilt zijn. Waarom eigenlijk niet? 

Je bent een meisje, maar je wordt geboren in het lichaam van een jongen. Of andersom. Dat is in het kort de situatie voor transgenders. Vroeger was het moeilijker om hierover te praten, vooral voor transgenders zelf. Maar tegenwoordig is dat anders. Op televisie, in boeken en online hoor je er steeds vaker over.

  • De Wet

De overheid werkt aan gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI’s). Zo mogen paren van hetzelfde geslacht sinds 2001 trouwen en kinderen adopteren. Toch hebben deze groepen nog steeds te maken met ongelijke behandeling. Het kabinet wil dit tegengaan

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het voorstel om transgender personen en intersekse personen expliciet te beschermen tegen discriminatie. 

  • In het nieuws

De rechter in Roermond staat toe dat in de geboorteakte van iemand niet als geslacht ‘vrouwelijk’ staat, maar ‘geslacht is niet kunnen worden vastgesteld’. ‘Tijd voor erkenning derde gender‘.

Het wordt toch niet eenvoudiger om een paspoort te krijgen dat in het midden laat of je man of vrouw bent. Wie liever een X op het paspoort ziet dan een M of V, moet daarvoor ook in de toekomst naar de rechter

Voor het eerst in Nederland krijgt een volwassene een paspoort zonder geslachtsaanduiding. Leonne Zeegers uit Breda heeft een neutrale ‘X’ in haar paspoort. Die komt in plaats van de ‘V’ die tot nu toe haar geslacht aanduidt. Ze is als intersekse persoon namelijk man of vrouw. Vijf kinderen hebben al een X in hun paspoort. 

In het asielzoekerscentrum was de 20-jarige Syriër Omar vooral bezig met overleven. Hij werd vanwege zijn geaardheid door andere vluchtelingen bedreigd. Volgens COC gebeurt dit veel vaker. De belangenvereniging kreeg in 2019 vijftien meldingen binnen. 

Op 1 mei 2019 verloor Jan Schaufeli zijn grote liefde Erik-Paul. Jan vertelde de arts over de donorwens van zijn partner. Dat kon volgens de arts niet, omdat Erik-Paul praktiserend homoseksueel was. “Dat klopt niet volgens de wet, maar op dat moment accepteerde ik het.” 

Minister Ingrid van Engelshoven wil dat er een einde aan apart speelgoed voor jongens en meisjes komt . Ze wil dat kinderen zelf een keuze kunnen maken. 

  • Breien voor mannen

Deze mannen spreken elke week af om te breien.

Honderden dansers hebben al dansend geprotesteerd op straat. Dit doen ze omdat een presentatrice van een groot tv-programma de balletlessen van de Britse prins George belachelijk heeft gemaakt.

In de stad Utrecht zijn sommige wc’s binnenkort (2016) niet meer alleen voor mannen of voor vrouwen. Iedereen kan voortaan gebruik maken van hetzelfde toilet

  • Gender in de reclame

Jongens in roze tutu’s en met piratenzwaard of meisjes achter een drumstel: Zeeman toont zonder poespas dat het ook anders kan. Hun motto: ‘kinderen denken niet in hokjes’ en dat is duidelijk te zien in deze video

Wie stereotypen wil zien, hoeft maar even de tv aan te zetten: vrouwen achter het fornuis of wasmachine komen elk reclameblok wel voorbij. Vrouwen worden bijna nooit neergezet als grappig, intelligent of leidinggevend. 

  • In het buitenland

In Beijing, de hoofdstad van China, kun je niet leven zonder smartphone. Het is je pinpas, je stadskaart, je ID, je entertainment. En nog belangrijker: je smartphone brengt je in contact met gelijkgestemden. Homo’s hoeven niet langer naar schimmige parkjes om een partner te vinden. Maar de vraag is hoelang de overheid deze online vrijheid toestaat. (VO) 

Maar liefst 240.000 meisjes jonger dan vijf jaar komen in India om het leven door verwaarlozing omdat in het land vaak de voorkeur wordt gegeven aan zonen. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het bekende medische tijdschrift The Lancet. Het aantal abortussen van meisjes wordt hier niet meegerekend. 

  • Plaatje bij het praatje

Als je in de tekst op het woord ‘rapportcijfer’ klikt dan ga je naar een Engelstalige website waar de gegevens makkelijker af te lezen zijn. Boven de cirkel staat steeds de naam van het land.

  • Vroeger

In de 19e eeuw worden de eerste politieke partijen opgericht. Maar bij de verkiezingen mag lang niet iedereen meedoen: alleen rijke mannen mogen stemmen. In 1917 krijgen alle mannen kiesrecht, in 1919 ook vrouwen

Homoseksualiteit mocht niet van de nazi’s, het was een misdrijf: seks tussen mensen van hetzelfde geslacht droeg niet bij aan de verspreiding van het Arische ras. Tussen 1939 en 1945 werden er in Duitsland zeker vijftigduizend homoseksuelen veroordeeld voor hun geaardheid. 

De Gaypride en Roze Zaterdag zijn geaccepteerde evenementen. Het zijn openbare feesten waar homoseksuelen, lesbiennes, travestieten en transgenders openlijk voor hun geaardheid uit kunnen komen, maar dat is niet altijd zo geweest. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is er veel weerstand tegen openlijke uitingen van homoseksualiteit en dat escaleert in 1982 in Amersfoort. (VO

  • Sport en homoseksualiteit

Wensley Garden, oud-profvoetballer, is ondanks zijn talent gestopt met voetbal omdat hij voelde dat zijn seksuele geaardheid niet werd getolereerd in de voetballerij. (VO) 

Amerika werd wereldkampioen bij het vrouwenvoetbal maar het team wilde niet naar het Witte huis voor de huldiging. Genderdiscriminatie is daar de belangrijkste reden voor. 

Stellingen

  • In steeds meer openbare gebouwen verdwijnen de aparte toiletten voor mannen en vrouwen. Waarom niet ook op de basisschool?
    Stelling 1 – Op basisscholen moeten de aparte jongens en meisjes wc’s verdwijnen.
  • In reclames komen nog veel ‘genderstereotypen’ tegen; vrouw in de keuken, man in de auto, jongen aan het gamen, meisje helpt met bakken. Bekijk de items over Gender in de reclame maar eens.
    Stelling 2 – In reclames mag er voortaan niet meer gewerkt wordt met ‘genderstereotypen’.
  • Er zijn mensen die als jongen geboren zijn maar zich veel meer een meisje voelen, en omgekeerd. Zij moeten er veel moeite voor doen om hun geslacht op bijvoorbeeld paspoort te laten veranderen of zich te kleden zoals ze willen.
    Stelling 3 – Kinderen mogen op hun 16e verjaardag zelf kiezen of ze een jongen of meisje zijn, tot die tijd zijn ze genderneutraal.